Infiltratii in Genunchi cu Acid Hialuronic

 


 
 

Acid hialuronic - Infiltratii in genunchi (Poza 1)  

 
 
      Infiltratiile cu acid hialuronic (lichid sinovial, de exemplu HYA JOINT) sunt indicate la nivelul genunchiului in artroza acestei articulatii. Durerile de genunchi au de obicei urmatoarele cauze:
-Lubrefiere redusa datorita nivelurilor scazute de acid hialuronic;
-Durere la miscare datorita inflamatiei locale; 
-Scaderea grosimii cartilajului articular in zona cu incarcare maxima a greutatii. 
      Exista mai multe tehnici de abordare a genunchiului, insa noi preferam abordul anterior.
 

Pozitia pacientului

      Pacientul se pozitioneaza in decubit dorsal, cu genunchiul usor flectat, cu o perna in spatiul popliteu. 
 

Puncte de reper

      Se identifica marginea mediala, laterala si superioara a rotulei.
 

Tehnica

      Exista mai multe tehnici de aspiratie care se pot face prin abord medial, lateral sau anterior, in functie de preferinta medicului. 
- Abordul lateral este cel mai des folosit.  Se traseaza linii de a lungul marginilor laterale si proximale ale rotulei. Acul este introdus in tesutul moale situat intre rotula si femur, la intersectia celor 2 linii si orientat la 45 de grade spre mijlocul partii mediale a articulatiei. Anestezia locala este recomandata. Injectarea trebuie sa decurga fara rezistenta.
- In abordul medial locul de intrare a acului este pe partea mediala a rotulei. Directia acului este catre mijlocul marginii laterale a rotulei.
- In abordul anterior genunchiul este flectat la 60- 90 de grade iar acul este introdus medial sau lateral de tendonul rotulian, paralel cu platoul tibial. Tehnica este recomandata in atrozele avansate datorita usurintei cu care se intra in articulatie. In orice caz riscul de lezare a meniscului este mare in abordul anterior.

      Se sterilizeaza zona de injectare. Un anestezic local este injectat subcutanat si ulterior din aproape in aproape pana la nivelul capsulei articulare. Daca exista revarsat articular se aspira. Acidul hialuronic se injecteaza in centrul articulatiei, lent, in 15-30 secunde. Procedura se repeta de 3-5 ori la interval de o saptamana


 
Acid hialuronic - Infiltratii in genunchi (Poza 2)

 

Efecte imediate

      Acidul hialuronic nu determina o ameliorare imediata a durerii. Pot aparea reactii locale (durere, senzatie de caldura locala, tumefiere articulara), dar in general nu dureaza si sunt ameliorate de aplicatii locale reci. In primele 48 ore dupa injectare trebuie evitata incarcarea articulara excesiva (stat prelungit in picioare, jogging, ridicat de greutati).
 

Efecte pe termen lung

       Durerile se amelioreaza progresiv, majoritatea pacientilor observand acest lucru dupa a 3a injectie. Acidul hialuronic stimuleaza organismul sa produca mai mult lichid sinovial. Efectele pot dura cateva luni, ani. Infiltratiile cu acid hialuronic au sanse mari de reusita la toata lumea, dar in mod cert repetarea injectiilor incetineste procesul de artroza.

 

 

In aceasta zona se mai pot face infiltratii cu: