Infiltratiile in Glezna si Picior cu Cortizon

 

 
 
 

Cortizon - Infiltratii in glezna si picior (Poza 1)  

 
 

FASCEITA PLANTARA

 

      Fascia plantara este o banda de tesut conjunctiv, situata profund la nivelul fetei plantare a piciorului, facand legatura intre tuberozitatea mediala a calcaneului si baza degetelor. Reprezinta unul din elementele de sustinere a boltii piciorului.
 

Indicatii

      Fasceita plantara este inflamatia fasciei plantare. Pacientii se plang de dureri care apar la primi pasi dimineata, dureri care ulterior se atenueaza, putand reaparea la sfarsitul zilei. La palpare sesizam o zona dureroasa la nivelul insertiei fasciei pe calcaneu. Principala indicatie de tratament in fasceita plantara o reprezinta terapia shockwave asociata cu gimnastica medicala, medicatie antiinflamatorie, talonete calcaneene. Daca dupa aceste tratamente durerea persista, atunci avem indicatie de infiltratie cortizonica, care insa nu trebuie repetata prea des fiindca creste riscul de ruptura a fasciei si de atrofiere a tesutului gras de la nivelul plantei.
 

Tehnica

      Pacientul este asezat pe spate, cu piciorul in rotatie externa. Se identifica punctul de maxima durere, sub calcaneu spre fata mediala a piciorului. Acul se introduce perpendicular pe piele pana depasim mijlocul latimii piciorului. Trebuie evitata injectarea in tesutului adipos fiindca in timp poate aparea atrofia acestuia. Ca la orice alta injectare, trebuie intai aspiratie pentru a verifica ca nu suntem intr un vas de sange, injectarea trebuie facuta lent dar cu o presiune constanta. Pacientul trebuie monitorizat 30 de minute dupa procedura. Pacientii trebuie avertizati ca simptomele se pot agrava in urmatoarele 24-48 de ore, necesitand aplicarea de gheata si antiinflamatorii nesteroidiene. Controlul ulterior trebuie efectuat in interval de 3 saptamani.
 
 
Cortizon - Infiltratii in glezna si picior (Poza 2) 
 
 

ARTICULATIA GLEZNEI

 
      Articulatia gleznei este reprezentata de articulatia talusului cu tibie si fibula.Maleola peroniera si tibiala reprezinta elemente de sustinere ale talusului.
 

Indicatii

      Atroza gleznei apare la sportivi, datorita traumelor repetate sau la pacienti varstnici si poate necesita fie inflitratie cu solutie vascoelastica (HYA JOINT), fie cu solutie cortizonica. Atroza se insoteste deobicei de dureri, redoare articulara iar la examinarea clinica constatam o glezna marita de volum dureroasa la palpare, cu limitarea dureroasa a miscarilor, insotite de crepitatii. O radiografie ne poate arata semne indirecte de atroza a gleznei.
      Atunci cand avem suspiciune de artrita infectioasa, punctia articulara devine obligatorie, iar in cazul in care la examinarea lichidului aspirat avem certitudinea unei infectii, injectia cu solutie vascoelastica sau cortizonica este contraindicata absolut.
 

Tehnica

      Pacientul este asezat pe spate cu glezna in pozitie de repaus. Se identifica spatiul dintre marginea anterioara a maleolei tibiale si marginea mediala a tendonului tibial anterior si se palpeaza deasemenea spatiul dintre talus si tibie (spatiul articular). Se sterilizeaza zona, apoi se patrunde cu acul orientat spre posterior. Uneori este posibil sa nu putem aspira lichid articular (ca test al pozitionarii acului in articulatie) si deasemenea este posibil sa intampinam rezistenta la introducerea solutiei. Ca la orice alta injectare, trebuie intai aspiratie pentru a verifica ca nu suntem intr un vas de sange, injectarea trebuie facuta lent, dar cu o presiune constanta.
      Pacientul trebuie monitorizat 30 de minute dupa procedura. Pacientii trebuie avertizati ca simptomele se pot agrava in urmatoarele 24-48 de ore, necesitand aplicarea de gheata si antiinflamatorii nesteroidiene. Controlul ulterior trebuie efectuat in interval de 3 saptamani.
 
 
Cortizon - Infiltratii in glezna si picior (Poza 3) 
 
 

CANALUL TARSIAN

 

      Canalul tarsian este format din maleola tibiala si ligamentul fibros si acoperit de retinaculul flexorilor. Nervul tibial posterior trece direct prin canal, unde poate fi comprimat de orice afectiune care reduce spatiul canalului. Nervul tibial posterior inerveaza fata medio-plantara, latero-plantara si calcaneeana. 
 

Indicatii

      Pacientii cu artroza canalului tarsian simt o senzatie de arsura, durere si parestezii deasupra zonei de inervatie a nervului tibial posterior, simptome care se accentueaza la mers. Afectarea canalului tarsian apare in numeroase stari patologice cum ar fi sindromul de "impingement", hiperpronatie sau trauma. Testul Tinel este pozitiv daca se apasa pe canalul tarsian si apare disconfort in 1/3 medie a fetei plantare a piciorului.
      Modalitatiile de tratament includ: streching, repaus, orteze sau talonete si medicatie antiinflamatorie. In caz de esec al acestor tratamente, injectia cu corticosteroizi este indicata. 
 

Tehnica

      Pacientul este asezat in decubit lateral cu piciorul afectat in jos. Se identifica punctul de infiltratie in spatele maleolei tibiale, deasupra nervului tibial posterior. Zona nervului tibial posterior este perceputa prin aparitia simtomatologiei descrise mai sus la palpare.
Tendonul tibial posterior se identifica punandu-l pe pacient sa execute o miscare de inversie contra rezistenta. Nervul se afla posterior de tendon. La aproximativ 2 cm proximal de punctul identificat, acul este introdus intr-un unghi de 30 grade si orientat catre distal.
      Aceasta injectie este relativ superficiala. Ca la orice alta injectare, trebuie intai aspiratie pentru a verifica ca nu suntem intr un vas de sange, injectarea trebuie facuta lent, dar cu o presiune constanta. Dupa injectare pacientul trebuie sa mai ramana cateva minute. Pacientul trebuie monitorizat 30 de minute dupa procedura. Pacientii trebuie avertizati ca simptomele se pot agrava in urmatoarele 24-48 de ore, necesitand aplicarea de gheata si antiinflamatorii nesteroidiene. Controlul ulterior trebuie efectuat in interval de 3 saptamani.
 
 
Cortizon - Infiltratii in glezna si picior (Poza 4) 
 
 

SPATIUL INTERDIGITAL

 
      Spatiul interdigital al piciorului este locul unde apar frecvent diferite neuropatii dureroase in special neuromul Morton. Al doilea sau al treilea ram digital al nervului plantar medial reprezinta zona cea mai frecventa pentru aparitia acestor neuroame interdigitale.
 

Indicatii

      Neuromatoza Morton apare secundar unei traume cronice repetitive la persoane care stau mult in picioare si in special la persoanele care poarta pantof cu toc inalt.
      Se manifesta prin durerea si parestezia in spatiul interdigital corespunzator nervului afectat. Uneori pot sa apara simtome similiare in cazul existentei in spatiul interdigital a unui ganglion sau chist sinovial. Durerea apare in spatiul interdigital afectat atunci cand facem o compresie pe capetele metatarsienelor.
      O injectie cu xilina este utila pentru confirmarea diagnosticului. 
      Ca tratament se folosesc antiinflamatorii nesteroidiene, suport metatarsian, pantofi comozi, infiltratii cu cortizon, terapia shockwave. Interventia chirurgicala reprezinta o ultima optiune de luat in calcul.
 

Tehnica

      Pacientul este asezat pe spate cu genunchiul flectat si piciorul in pozitie neutra, relaxat. Se palpeaza aria dureroara pe fata dorsala a piciorului, intre capetele metatarsiene afectate.
      Injectia se face pe fata dorsala a piciorului la un unghi de 45 de grade dinspre proximal catre distal. Pozitia acului este importanta, deoarece injectarea in tesutul adipos al piciorului poate duce la atrofierea acestuia. Ca la orice alta injectare, trebuie intai aspiratie pentru a verifica ca nu suntem intr-un vas de sange, injectarea trebuie facuta lent dar cu o presiune constanta. Dupa injectare pacientul trebuie sa mai ramana cateva minute.
      Pacientul trebuie monitorizat 30 de minute dupa procedura. Pacientii trebuie avertizati ca simptomele se pot agrava in urmatoarele 24-48 de ore, necesitand aplicarea de gheata si antiinflamatorii nesteroidiene. Controlul ulterior trebuie efectuat in interval de 3 saptamani.
 
 
Cortizon - Infiltratii in glezna si picior (Poza 5) 
 
 

ARTICULATIA METATARSOFALANGIANA A HALUCELUI

 
      Articulatia metatarsofalangiana a halucelui variaza in dimensiuni si este dificil de palpat la pacientii cu artroza degenerativa avansata.
 

Indicatii

      Punctia aspiratorie utila diagnosticului sau injectia cu cortizon a articulatiei metatarsofalangiana a halucelui reprezinta elemente de tratament in artroza avansata, artrita reumatoida sau alte artrite inflamatorii cum ar fi: guta si sinovita.
      Pentru a diagnostica etiologia afectarii acestei articulatii sunt necesare: examinare clinica, teste de laborator si investigatii radiologice. Injectia poate fi utila atat ca diagnostic cat si ca modalitate terapeutica prin injectarea cu cortizon.
 

Tehnica

      Pacientul este asezat in decubit dorsal cu genunchiul flectat si piciorul in pozitie neutra. Se identifica linia articulara pe fata dorsala a halucelui prin flexia si extensia acestuia. Tractiunea distala a degetului poate mari spatiul articular. Acul este introdus pe fata dorso-mediala sau dorso-laterala, la un unghi de 60-70 de grade de planul piciorului. Spatiul articular este foarte aproape de suprafata pielii. Ca la orice alta injectare, trebuie intai aspiratie pentru a verifica ca nu suntem intr-un vas de sange, injectarea trebuie facuta lent, dar cu o presiune constanta. Dupa injectare pacientul trebuie sa mai ramana cateva minute.
      Pacientul trebuie monitorizat 30 de minute dupa procedura. Pacientii trebuie avertizati ca simptomele se pot agrava in urmatoarele 24-48 de ore, necesitand aplicarea de gheata si antiinflamatorii nesteroidiene. Controlul ulterior trebuie efectuat in interval de 3 saptamani.
 
 
Cortizon - Gezna si Picior 
 
 

 

 

In aceasta zona se mai pot face infiltratii cu: