Infiltratiile in Genunchi cu Cortizon

 

 
 
 

Cortizon - Infiltratii genunchi (Poza 1)
 
 
 
      Infiltratiile in genunchi sunt fie de aspiratie, fie pentru injectare. Aspiratia se face in cazul unei acumulari mari de lichid la nivelul genunchiului.
 

Pozitia pacientului

      Pacientul se pozitioneaza in decubit dorsal, cu genunchiul usor flectat, cu o perna in spatiul popliteu.
 

Puncte de reper

      Se identifica marginea mediala, laterala si superioara a rotulei.
 

Tehnica

      Exista mai multe tehnici de aspiratie care se pot face prin abord medial, lateral sau anterior, in functie de preferinta medicului.
- Abordul lateral este cel mai des folosit. Se traseaza linii de a lungul marginilor laterale si proximale ale rotulei. Acul este introdus in tesutul moale situat intre rotula si femur, la intersectia celor 2 linii si orientat la 45 de grade spre mijlocul partii mediale a articulatiei. Anestezia locala este recomandata. Injectarea trebuie sa decurga fara rezistenta.
 
 
Cortizon - Infiltratii genunchi (Poza 2)
 
 
- In abordul medial locul de intrare a acului este pe partea mediala a rotulei. Directia acului este catre mijlocul marginii laterale a rotulei.
- In abordul anterior genunchiul este flectat la 60- 90 de grade iar acul este introdus medial sau lateral de tendonul rotulian, paralel cu platoul tibial. Tehnica este recomandata in atrozele avansate datorita usurintei cu care se intra in articulatie. In orice caz riscul de lezare a meniscului este mare in abordul anterior.
 
 
Cortizon - Infiltratii genunchi (Poza 3)
 
 
 

BURSITA DE PES ANSERINUS


      Bursa este situata intre ligamentul colateral medial si tendoanele muschilor semitendinos, gracilis si sartorius. Bursa este localizata distal de interliniu articular, posterior de ligamentul colateral medial si in imediata lui vecinatate.
 

Indicatii

      Traumatisme sau frecari repetate pot determina inflamatia. Contractia adductorilor, rotatia tibiei sau presiunea la nivelul pes anserinus sunt deobicei dureroase. Durerea este localizata in regiunea postero-mediala a genunchiului distal de spatiu articular. Afectiunea este mai frecventa la femei supraponderale, peste 40 ani, de obicei cu artroza asociata. Injectarea este recomandata sa se efectueze precoce si nu dupa alte metode de tratament.
 

Pozitionare pacient:

      Pacientul este asezat cu genunchiul usor flectat.
 

Puncte de reper

      Se identifica marginea tendinoasa a musculaturii mediale a coapsei si se urmareste pana la interliniul articular spre insertia la nivelul pes anserinus.
 

Tehnica

      Acul este introdus perpendicular pe tibie in punctul de maxima sensibilitate, pana la nivelul osului si apoi este retras 2-3 mm inainte de injectare.
 
 
Cortizon - Infiltratii genunchi (Poza 4)
 
 

TRACTUL ILIOTIBIAL


      Tractul iliotibial isi are originea in creasta iliaca si se insera in regiunea laterala a tibiei proximale.Tuberculul Gerdy (uneori denumit si tuberculul lateral al tibiei) este o proeminenta la nivelul suprafetei anterioare a condilului lateral si este usor de palpat lateral de portiunea distala a tendonului rotulian.
 

Indicatii

      Sindromul de tract iliotibial consta in durere si modificari degenerative ale tractului iliotibial care apar datorita trecerilor repetate peste proeminenta condilului lateral femural. Apare dupa activitati ce implica flexii si extensii repetate ale genunchiului cum ar fi alergatul, urcarea si coborarea unei pante. Diagnosticul este pus pe baza sensibilitatii la nivelul tuberculului Gerdy sau a condilului femural lateral. Testul Ober se efectueaza cu pacientul intins pe partea neafectata. Coapsa afectata este abdusa contra gravitatiei iar genunchiul este flectat la 90 grade, gamba si genunchiul fiind sprijinite de mainile examinatorului. Genunchiul este apoi eliberat iar in cazul unui tract iliotibial contractat, acesta nu cade datorita gravitatiei.
      Injectarea este recomandata dupa efectuarea unui program de stretching al tractului iliotibial, tonifierea abductorilor coapsei si renuntarea la activitatile care au determinat afectiunea
 

Pozitia pacientului

      

Pacientul este asezat cu genunchiul flectat 20-30 grade.
 

Puncte de reper:

      Se urmareste tractul iliotibial de a lungul partii laterale a coapsei, peste condilul femural, pana la insertia pe tuberculul Gerdy.
 

Tehnica

      Acul este introdus in punctul de maxima sensibilitate in zona condilului lateral.
 
 
Cortizon - Infiltratii genunchi (Poza 5)
 
 

BURSA PREROTULIANA


      Este situata intre piele si suprafata anterioara a rotulei, fiind vulnerabila la trauma directa.
 

Indicatii

      Bursita se manifesta prin tumefiere si sensibilitate anterioara a rotulei. Bursita prerotuliana cronica este mai frecventa decat episoadele acute fiind rezultatul unor microtraume repetate. O atentie deosebita trebuie acordata posibilelor fracturi de rotula asociate, infectiilor sau leziunilor intraarticulare. Tumefierea datorata bursitei trebuie diferentiata de revarsatul articular. Aspiratia bursei inflamate poate reduce durerea si discomfortul asociate bursitei. Daca simptomele se repeta, injectarea de corticosteriozi poate fi eficienta.
 

Pozitia pacientului

      Pacientul este asezat cu genunchiul intr o pozitie comfortabila.
 

Puncte de reper

      Se palpeaza o zona fluctuenta situata in fata rotulei.
 

Tehnica

      Apirarea si injectarea sunt realizate prin introducerea acului direct in bursa dinspre lateral. Inaintea injectarii cortizonului, lichidul trebuie aspirat. Dupa aspiratie trebuie aplicat un pansament compresiv iar pacientul trebuie monitorizat 30 de minute dupa procedura. Pacientii trebuie avertizati ca simptomele se pot agrava in urmatoarele 24-48 de ore, necesitand aplicarea de gheata si antiinflamatorii nesteroidiene. Controlul ulterior trebuie efectuat in interval de 3 saptamani.
 
 
Cortizon - Infiltratii genunchi (Poza 6) 
 
 

 

 

 
 

In aceasta zona se mai pot face infiltratii cu: